CV Ketel Heerhugowaard

Voor u een keuze maakt voor een nieuwe CV ketel is het belangrijk even te kijken wat er nu hangt, een VR of een HR ketel. Dan even kijken naar het vermogen. Het nominale vermogen is belangrijk, uitgedrukt in Kw. Dat zit meestal op een sticker of aluminium plaatje op de ketel, meestal ergens beneden. Komt u er niet uit, dan is het altijd mogelijk dat ik bij u kom kijken op afspraak wanneer het u uitkomt om u te helpen met de juiste keuze voor een CV ketel Heerhugowaard.

Oudere ketels gaven vaak nog weinig warm water en kwamen vaak niet verder dan CW-3 waardes (ongeveer 5 à 6 liter per minuut). Vaak liggen de huidige wensen nu hoger; CW-4 dan wel CW-5 of zelfs CW-6.

  • CW-3 staat ongeveer voor 5 à 6 liter bij 60 C per minuut
  • CW-4 staat ongeveer voor 6 à 8 liter bij 60 C per minuut
  • CW-5 staat ongeveer voor 9 à 12 liter bij 60 C per minuut
  • CW-6 staat ongeveer voor 12 à 15 liter bij 60 C per minuut

Zoals u ziet zitten hier behoorlijke verschillen tussen. Dit is te bekijken per merk in de product catalogus.
Ook kunt u ene aanvraag doen via ons aanvraagformulier, of direct even bellen!

Voor mensen met een bad of wensen tot een zogenaamde regendouche is minimaal CW-4 nodig. Voor een bad beter nog een CW-5 ketel. Het vermogen van de ketel loopt daarmee ook wel op, maar tegenwoordig werken ze met een zogenaamde modulerende thermostaat, en ketel. Dat werkt in de praktijk als volgt: bij warmtevraag start hij vol op (dwz de brander) maar zakt dan tot 60 a 70 % van zijn vermogen. Hij warmt het water geleidelijk op zonder uit te gaan. Dit proces heet terug-moduleren en werkt met een goede (modulerende) thermostaat automatisch! Daarnaast hebben de nieuwste generatie ketels ook nog modulerende pompen (nog minder stroomverbruik). Met oudere aan/uit thermostaten werkt dat allemaal anders. De ketel springt dan aan en uit totdat de temperatuur bereikt is (veel meer gas).

Als u echt veel warm water wenst zit u al gauw in de CW-5 of CW-6 klasse. Top op dat gebied zijn REMEHA CALENTA Of VAILLANT ECO -TEC PLUS CW-6 of CW-5 (alle tussen 11 a 15 liter). Maar er zijn ook situaties waar dat geheel niet nodig is. Als het om een gemiddelde eensgezinswoning gaat kunt u prima uit de voeten met een minder zware ketel.

Vaak geplaatst zijn bijvoorbeeld: INTERGAS HRE-24-28 en de REMEHA CALENTA CW-4 & REMEHA AVANTA 28 C /CW-4 en de nieuwste REMEHA TZERRA 24-C en 28-C.
VAILLANT Eco-Tec Pro CW-3 & CW4 daarentegen zijn weer zeer betaalbaar en zeer goed !! Of de NEFIT PROLINE HRC-24/30 CW3 / CW4 & CW-5 kleine topketeltjes van wereldklasse !!

THERMOSTATEN

Wat de thermostaten betreft adviseer ik vaak een nieuwe en wel om de volgende redenen: de oude zijn vaak van het aan/uit type, wat zoveel wil zeggen dat de ketel op vol vermogen gaat draaien bij vraag. Het modulerende type daarentegen niet, de ketel start even op vol vermogen, de thermostaat communiceert met de ketel en constateert dat vol vermogen niet nodig is en schaalt terug tot globaal 60/70 % van vermogen. Daar moet de ketel wel voor geschikt zijn uiteraard of combinatie van beide. Naarmate de ketel terug moduleert en niet het water ineens opblaast naar 80 of 90 Celsius is dit ook veel zuiniger (optimaal rendement zit rond 55/60C). Het verschil in gas verbruik (even er van uitgaande op de zelfde nieuwe ketel) is op jaarbasis 5 a 6 % minder. Dat heeft nog een voordeel, namelijk dat de ketel iets langer meegaat omdat hij niet constant op vol vermogen draait. De modulerende ketel draait veel mooier en rustiger op een modulerende thermostaat.

Bij de INTERGAS adviseer ik één van de HONEYWELL type Round Modulation T87M1003 of de CMT-937M. Bij REMEHA de ISENCE of QSENCE thermostaat en bij Nefit een Nefit thermostaat uit de MODULINE serie. Bij Vaillant de VRT-50 of de Calormatic 350 danwel 370, maar werken ook prima met genoemde Honeywells

ROOKGASSEN / AFVOER KETEL

Van belang is wel wat er nu zit, een VR of een HR. Dit is van belang voor de nieuwe ketel. Zit er nu een HR dan kan de dakdoorvoer in 50% van de gevallen blijven zitten. Beter is toch vervangen voor Safe PP. Zit er een VR dan in 100% van de gevallen niet en moet deze gewoon vervangen worden. Dat heeft te maken met de luchttoevoer. Als het vriest zal deze met een VR pijp dicht komen te zitten met ijs.

Het is sowieso verstandig te vervangen omdat de oude nog vaak van aluminium zijn en de ketel sterk vervuilen door corrodatie in de vorm van kleine grijze korreltjes (aluminium lost op). De nieuwe generatie heeft dit niet meer met de ROLUX 5G pijp.